Haber Detay

Halk Ekmek modeliyle; Hem ekmek ucuzladı, hem fırıncı kurtuldu...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'deki dar gelirliler için halka daha fazla ucuz ekmek dağıtacaklarını bunu da İzmir Fırıncılar Esnaf Odası ile protokol imzalayarak ekmek üretim kapasitesini iki katına çıkararak yapacaklarını açıkladı. 

SOSYAL BELEDİYECİLİKTE BİR NUMARAYIZ
Başkan Soyer'in sosyal belediyecilik anlayışıyla hayata geçirdiği "Halk Ekmek" modeli ile hem dar gelirli yurttaşa daha fazla sayıda ucuz ekmek ulaştırılıyor hem de fırıncılara destek olunuyor. Şu an İzmir'de düne kadar 130 bin olan dağıtılan ucuz ekmek sayısı 250 bine çıkartıldı. Her gün İzmir'in yukarı mahallelerinde 2 liradan ekmek satışı yapılıyor. 

GRAND PLAZA GÖREVLENDİRİLDİ
Grand Plaza Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Balıkçı ve Genel Müdürü Hasan İkat'ın eşlik ettiği fabrika ziyaretinde konuşan Başkan Soyer, döviz kurundaki artışın yanı sıra enflasyonun yükselişiyle yurttaşların yoksullukla baş başa kaldığını söyledi ve şöyle dedi: 

"Vatandaşlar, karınlarını doyurmakta zorlanıyorlar. O nedenle ekmek fiyatlarındaki düzenleme, onların hayatını doğrudan ilgilendiriyor. Biz de bu nedenle çözüm arayışına girdik ve bu modeli hayata geçirdik."  

"EKMEĞİ 2 LİRADAN SATIYORUZ"
Başkan Soyer, "Kapasiteyi artırma ihtiyacı vardı ama bunun için de yaklaşık 50 milyon liralık yatırım yapmamız gerekiyordu. Bu kriz ortamında böyle bir yatırım yapmanın çok doğru olmadığını düşündük. İzmir'de büyük ölçekte üretim yapan, endüstriyel üretim yapan fırınlarla görüştük. Gördük ki onların da fabrikalarında kullanmadığı bir kapasite var. O kapasitelerinin yüzde 10'unu maliyet fiyatından bize aktarabileceklerini düşündük ve bunu teklif ettik. Fırınlar yüzde 10 kapasitelerini maliyet fiyatından bize aktarınca da hem onlar rahatladılar hem de biz ekmeği 2 liradan satabilir hale geldik" dedi.

"300 ESNAF İFLASIN EŞİĞİNDEN DÖNDÜ"
300 esnafın hayata geçirilen bu çalışma sayesinde iflasın eşiğinden döndüğünü kaydeden Soyer, şunları söyledi: "Kullanılmayan kapasite, vazgeçilen işçi demek. Vazgeçilen emekçi demek. Bizim kapasiteyi yükseltmemizle birlikte fabrikalarda da daha çok işçi çalışabilir hale geldi. Kaybedeni olmayan, herkesin kazandığı bir projeyi hayata geçirdik. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz."

BÜFE SAYISI ARTTIRILACAK
Ekmek üretim kapasitesi yükselince dağıtımla ilgili yeni çareler aramaya başladıklarını anlatan Başkan Soyer, "Yoksulluğun çok derinleştiği mahallelerde muhtarlardan, vatandaşlardan ekmek büfesi talebi geliyor. Biz de onlara yetişmeye çalışıyoruz. Büfe sayısını 84'e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu model, büyükşehirlerimizde, illerimizde, ilçelerimizde uygulanabilir bir model. Kent içindeki dayanışmayı yükselten, daha çok yurttaşa daha ekonomik fiyattan ekmek ulaşmasına imkan veren bir model. Diliyorum ki yaygınlaşsın" diye konuştu.

Yoksulluğun derinleştiği, insanların evlatlarının karnını doyurmakta zorlandığı bir ortamda Başkan Soyer'i bu ucuz ekmek modelini hayata geçirdiği için gerçekten hem de yürekten kutluyorum.

Çünkü, ekonomik kriz ve ona bağlı olarak yükselen fiyatlar toplumun dengesini bozduğu bir ortamda Halk Ekmek Modeli dar gelirli ailelere biraz olsun nefes aldıracaktır.